Nieuws

19 oktober 2018
LEO kijkt: Nieuwsuur - 16 oktober 2018
LEO kijkt: Nieuwsuur - 16 oktober 2018 We hebben veel kennis te delen
 
Minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft dezelfde mening als het Lerend platform Energie & Omgeving: kennis moet je delen! Waar bij LEO kennis wordt gedeeld om de energietransitie te versnellen, wil de minister dat om klimaatadaptatie mogelijk te maken.
Lees verder
10 oktober 2018
Terugblik Sectorbijeenkomst LEO 2 oktober 2018
Terugblik Sectorbijeenkomst LEO 2 oktober 2018 De tweede LEO Sectorbijeenkomst van dit jaar vond plaats bij de coöperatie Thermo Bello in Culemborg. Gerwin Verschuur van Thermo Bello maakte ons deelgenoot van het nieuwe samenspel in de warmtetransitie en de buurtaanpak van bewoners. Van niet-betrokken naar meedenkende, actieve burgers – dat is waar het in zijn visie om gaat. De visie en de procesaanpak waarin volgens Gerwin de oplossing moet worden gevonden, vormden de onderwerpen waarover in kleinere groepen aan tafel werd gepraat om verdieping te zoeken.

Lees hier het uitgebreide verslag van de avond. Bekijk ook ons beeldverslag.
Lees verder
24 september 2018
LEO kijkt: VPRO Tegenlicht – Voorbij de groene horizon
LEO kijkt: VPRO Tegenlicht – Voorbij de groene horizon “Duurzaamheid uit plichts- of schuldgevoel en overheidsbeleid redt het niet. Je moet gewoon zorgen voor een beter ontwerp, dan wint het vanzelf.” De Deense architect Barke Ingels legt in de documentaire van Tegenlicht uit dat we in een constructief optimistische tijd leven. Mensen durven weer te dromen van een zinvolle verandering. De architectuur kan meeveranderen, door ontwerpen die weer reageren op de omgeving en daardoor geen kelders vol energievretende machines nodig hebben om te voldoen aan hun bestemming.

 
Lees verder
18 september 2018
LEO op locatie: wat kunnen we leren van de bewoners van Reeth?
LEO op locatie: wat kunnen we leren van de bewoners van Reeth? Het buurtschap Reeth, even ten noorden van Nijmegen, vormt al jaren het brandpunt van een reeks ingrepen in de omgeving. Tal van projecten staan op stapel: doortrekken en verbreden van de A15, de railterminal Gelderland (RTG) en de ontsluitingsweg RTG, windpark Nijmegen Oosterhout, een zonnepark … Op 13 september brengen we met een aantal LEO- en POM-leden een bezoek aan de Mussenhut in Nijmegen, het bezoekerscentrum van het Windpark Nijmegen Betuwe. Het windpark is een van de ingrepen waarmee de omgeving te maken heeft. Energietransitie en omgevingsmanagement zijn de aandachtsvelden van LEO en POM. We zien dit bezoek dan ook als een mooie gelegenheid om met bewoners in gesprek te gaan.
Lees verder
13 september 2018
LEO-tip: Eneco organiseert middag rond procesparticipatie op 8 oktober
LEO-tip: Eneco organiseert middag rond procesparticipatie op 8 oktober Procesparticipatie 2018: hoe loopt het proces van de participatie?
Al geruime tijd betrekken we in onze projecten de omgeving in de ontwikkelfase. Dit gebeurt in toenemende mate, geldt niet alleen meer voor windparken en wordt door gemeenten en provincies ook gezien als de nieuwe standaard. Met de nieuwe Omgevingswet die eraan komt, wordt procesparticipatie steeds belangrijker. Maar… waar staan we nu met procesparticipatie? Is er al een gouden oplossing voor alle projecten? Het antwoord kennen we allemaal: natuurlijk niet, het is maatwerk. Om toch wat meer houvast te krijgen, organiseren we deze middag en laten we drie sprekers aan het woord. Drie professionals die vanuit verschillende achtergronden te maken hebben met procesparticipatie en vanuit hun praktijkervaringen delen wat voor hun werkt en niet werkt.
 
Lees verder
Deel deze pagina: