Nieuws

17 april 2018
Terugblik Sectorbijeenkomst LEO 22 maart 2018
Terugblik Sectorbijeenkomst LEO 22 maart 2018 De eerste Sectorbijeenkomst LEO van 2018 vond plaats in een voormalige kerkzaal in Utrecht. Zo’n 50 deelnemers gingen met elkaar in gesprek over wat hen bezighoudt: welke dingen lukken en welke gaan mis, hoe doen anderen dit en wat kunnen we van elkaar leren? Het was een mooie bijeenkomst met een paar nieuwe mensen, een aantal young professionals en zowel nieuwe als terugkerende onderwerpen. ‘De gunfactor naar elkaar is hier hoog’, merkte een deelnemer op. Dat is inderdaad waarom het een mooi gezelschap is.

Lees hier het uitgebreide verslag van de avond. Bekijk ook ons  beeldverslag.
De lijst van deelnemers vindt u hier.
22 maart 2018
Green Deal voor omgevingsparticipatie energieprojecten ondertekend
Green Deal voor omgevingsparticipatie energieprojecten ondertekend Op donderdag 22 maart ondertekenden 27 partijen, waaronder Platform LEO, de Green Deal “Participatie van de omgeving bij duurzame energieprojecten”. Het initiatief voor deze Green Deal kwam van de Natuur en Milieufederaties en Natuur en Milieu. De gedachte is dat projecten voor windenergie, grootschalige zon, of andere vormen van duurzame energie een grotere kans van slagen hebben, als de omgeving al ‘aan de voorkant’ goed betrokken wordt. Inwoners en andere belanghebbenden in een gebied moeten op het juiste moment, op de juiste manier bij de plannen worden betrokken. Het bespreken en naar lokaal niveau vertalen van de uitdaging waar we voor staan, is daarbij belangrijk. En ook de lusten/lastenverdeling (wie profiteert er van de opbrengsten?), definitieve locatiekeuze en de uiteindelijke inrichting van een gebied zijn onderwerp van gesprek.
Lees verder
7 december 2017
CEO’s en directeuren uit de Energiesector met elkaar in gesprek. Het Lerend platform Energie & Omgeving (LEO) laat kennis met elkaar delen.
CEO’s en directeuren uit de Energiesector met elkaar in gesprek. Het Lerend platform Energie & Omgeving (LEO) laat kennis met elkaar delen. Samen praten, luisteren en delen heeft zin. Dat bleek wel na de bijeenkomst van 29 november, waar organisaties die betrokken zijn bij de energietransitie, kennis uitwisselden. Inzichten werden gedeeld, perspectieven toegelicht en elkaars standpunten werden begrepen. Er werd geleerd. In een open en informele sfeer.

De bijeenkomst, die werd georganiseerd door LEO, had als doel mensen bij elkaar te brengen en kennis te delen om zo de energietransitie te versnellen. Volgens het beleidsplan dat de energietransitie voorschrijft, hebben we nog ruim twee jaar om duurzaam te worden. Er moet dus hard gewerkt worden.
Lees verder
7 december 2017
Ilse Tant (Elia) op LEO-meeting over innovatieve aanpak zuiderburen: Public Acceptance vóór investeren
Ilse Tant (Elia) op LEO-meeting over innovatieve aanpak zuiderburen: Public Acceptance vóór investeren In Nederland is het nog een onbekende functie, maar in België wel: daar kent landelijk netbeheerder Elia een Chief Public Acceptance Officer als lid van de Raad van Bestuur. Omgevingsmanagement op het hoogste niveau dus, in de persoon van Ilse Tant.  Tot bijna een jaar geleden was ze COO bij Elia. Nu stuurt ze in het Belgisch-Duitse bedrijf op vroegtijdig contact met stakeholders, vóór een investering plaatsvindt. 
Lees verder
6 december 2017
Handig: praktisch omgevingsmanagement windparken
Handig: praktisch omgevingsmanagement windparken Hoe kun je besluitvorming rond een nieuw windpark op land zo inrichten dat de kans op acceptatie stijgt, terwijl de kans op confrontatie daalt? De NLVOW (Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines) beschreef op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken modellen, hulpmiddelen en methodes. Niet theoretisch, maar gebruik makend van bestaande besluitvorming (in onder meer Oss, Beuningen en Wychen). 
Het rapport is geschreven vanuit het oogpunt van omwonenden, maar zeer bruikbaar voor alle betrokken partijen. 

Een greep: het sluiten van een omgevingsovereenkomst, het toepassen van ‘tools’ (waaronder visualisatie in 3D), schema voor processtappen, het organiseren van bijeenkomsten, afstemmen met overheden en het ontwikkelen van lokale spelregels. 

Auteurs zijn Rob Rietveld en Albert Koers, directeur en voorzitter van de NLVOW.
Download hier het rapport (16 MB)
Deel deze pagina: