LEO kijkt 24 september 2018

VPRO Tegenlicht – Voorbij de groene horizon

logo LEO

“Duurzaamheid uit plichts- of schuldgevoel en overheidsbeleid redt het niet. Je moet gewoon zorgen voor een beter ontwerp, dan wint het vanzelf.” De Deense architect Barke Ingels legt in de documentaire van Tegenlicht uit dat we in een constructief optimistische tijd leven. Mensen durven weer te dromen van een zinvolle verandering. De architectuur kan meeveranderen, door ontwerpen die weer reageren op de omgeving en daardoor geen kelders vol energievretende machines nodig hebben om te voldoen aan hun bestemming.

Ook in China is er een continu proces gaande dat ervoor moet zorgen dat het land wereldmarktleider wordt in de groeimarkt van de duurzame energie. Zij zijn de grootste investeerders in windmolens en zonne-energie. China is in de laatste 10 jaar met sprongen vergroend en dat is alleen nog maar wat we zien. Het denken over duurzame innovaties gaat nog sneller dan de uitvoering. “Chinezen denken ver vooruit en we zijn efficiënt in het doorvoeren van grootschalige veranderingen. Als we zeggen dat we iets gaan doen, dan doen we het ook. Met alle 1,3 miljard inwoners willen we een grote sprong vooruit maken.” Peggy Liu, expert duurzame energie, heeft het over de China Dream. 


De Nederlandse stedenbouwkundige, Joost van den Hoek, noemt de stedelijke verschillen tussen China en Nederland: “In China wordt de energieconsumptie al beperkt aan het begin omdat de huisvesting elementair verschilt van die in Nederland. In Nederland hebben veel mensen een huis met een tuin. Hier is veel hoogbouw en wonen de mensen in de nabijheid van hun werk. De beweging wordt daardoor beperkt. Het openbaar vervoer wordt niet achteraf aangelegd maar is een basisvoorwaarde voor nieuw te ontwikkelen stadsdelen.”

Ook in Nederland werken mensen aan de energietransitie. Wellicht geen collectieve sprong zoals de Chinezen, en geen skipiste op het dak van een energiecentrale zoals in Denemarken, maar er zijn veel initiatieven. We werken aan de verduurzaming van de energie. Op een manier die bij óns past.

Kijk voor de documentaire op: VPRO Tegenlicht.