LEO blogt 23 juni 2019

Energietransitie moet acceptabel zijn voor ruime meerderheid

logo LEO

Ik kreeg het verzoek om me even voor te stellen. Tuurlijk! Maar hoe doe je dat kort, krachtig en leuk? Waarom is het zo lastig te vertellen waarom je iets doet in plaats van wat je doet? Geef toe, na het kijken van de Golden Circle van Simon Sinek voelt dat toch een beetje als falen.

En daar zit ik dan op een zonovergoten dag met m’n laptop op schoot op zoek naar inspiratie. Want ik wil natuurlijk wel goed voor de dag komen. Ik lees in het NRC dat jezelf voorstellen in een blog of website zo ouderwets is dat het weer helemaal hip is. Dus: Ik ben Karin de Backer, 45 jaar en ik woon in Hoogerheide. Ik werk als community engagement adviseur bij Eneco. In mijn werk help ik Nederland omschakelen naar een duurzame energievoorziening. Dat is niet alleen een technische uitdaging maar ook een uitdaging op sociaal vlak. En dat is precies waarom ik mijn werk doe. Hoe zorg je ervoor dat de (lokale) energietransitie voor het overgrote deel van de stakeholders acceptabel is?

Heel bewust kies ik voor de woorden: het overgrote deel van de stakeholders en acceptabel en niet voor iedereen en voor draagvlak. Ik denk dat het bij veranderingen onmogelijk is om het iedereen naar de zin te maken. Vanzelfsprekend is het belangrijk om zoveel als mogelijk rekening te houden met ieders belangen en dat je probeert een win-win situatie te creëren. Als je dit voor elkaar krijgt dan zal het voor mensen makkelijker zijn om een verandering in hun omgeving te accepteren. SOM is hierbij essentieel. Maar het is ook een vakgebied dat ontzettend in ontwikkeling is en waar nog heel veel te ontdekken en leren valt. LEO helpt om de kennis en ervaringen bij elkaar te brengen en op een laagdrempelige manier uit te wisselen. Ik ben er dan ook trots op dat ik hier mijn steentje aan bij mag dragen!

Hopelijk ontmoet ik je bij een van de volgende bijeenkomsten!