LEO leest 26 mei 2020

Burgerraadpleging ‘Kies voor Jelte’

logo LEO

Friese overheden willen de energievoorziening in Fryslân verduurzamen en betrekken hier graag hun inwoners bij. Inwoners konden tot en met 3 mei aangeven hoe zij betrokken willen worden bij de plannen voor schone energie in Fryslân. De online vragenlijst werd onder de aandacht gebracht door een publiekscampagne, met als boegbeeld een gezicht uit de nieuwe generatie: Jelte.

Een online vragenlijst onder inwoners moet uitwijzen hoe bekend inwoners zijn met de energietransitie. En hoe zij eventueel betrokken willen worden bij het maken van plannen voor de energietransitie. De vragenlijst gaat dus niet specifiek in op de RES.
Er komen 7 gezamenlijke vragen die voor elke gemeente hetzelfde zijn. De gemeenten in Fryslân hebben de mogelijkheid om 3 eigen vragen toe te voegen.

Kies voor Jelte

De online vragenlijst wordt onder de aandacht gebracht door een publiekscampagne. In deze campagne wordt het RES-verhaal losgetrokken van de techniek (zon- of windenergie) en verteld vanuit de context van een kind: Jelte. Als volwassenen moeten we nú keuzes maken, zodat kinderen als Jelte zich geen zorgen hoeven te maken over hun toekomst.
De gemeenten voeren zelf de campagne uit en beslissen dan ook zelf hun inzet. Ze worden hierin gefaciliteerd door een toolbox met campagnemiddelen. 

Meer informatie op de website van RES Fryslân...