LEO kijkt 20 maart 2021

Een pleidooi voor intergenera-tionele rechtvaardigheid

logo LEO

Je hoeft niet in een grote glazen aardbol te kijken om te weten hoe de Aarde er uit zal zien als we doorgaan met het streven naar voortdurende economische groei. Niets in de natuur groeit eeuwig, dus het is vreemd te denken dat dat bij economische welvaart wel het geval zal zijn. Volgens filosoof en politicoloog Roman Krznaric is de wens om Mars te bemensen als het beklimmen van een berg terwijl je basiskamp niet op orde is. De Aarde is ons basiskamp en het lukt ons (nog) niet om binnen de grenzen van het ecosysteem te blijven.

Krznaric zoekt de oplossingen voor de klimaatcrisis in een universeel langetermijndenken. De toekomst en de andere kant van de wereld zijn niet zo ver als we denken. Overal ter wereld zijn bewegingen van ‘tijdrebellen’. Mensen die zichzelf bij hun handelen continu de vraag stellen: wat zou een goede voorouder doen? Door jezelf elke dag die vraag te stellen en daarnaar te handelen, komen tijd en omgeving dichterbij en kan iedereen een tijdrebel zijn.


In Krznarics visie gaat het niet om het veranderen van politiek of economie maar om het veranderen van de cultuur in de zin van wereldbeschouwing. De manier waarop je naar de wereld kijkt en die de basis vormt voor alles. 

Bekijk de VPRO Tegenlicht documentaire Time Rebels.