LEO blogt 1 juni 2023

Workshop polarisatie

logo LEO

Nu de overheid de campagne gestart is ‘Verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt’ stapte ik met nog meer nieuwsgierigheid de workshop Polarisatie van Thea Draijer binnen. In mijn werk heb ik regelmatig te maken met stakeholders die ongerust zijn als er plannen zijn om een windpark of warmtebuffer in hun omgeving te realiseren. En hoewel we altijd proberen te zoeken naar hoe we zo’n installatie zo acceptabel mogelijk voor de verschillende stakeholders kunnen ontwikkelen, kiezen sommigen ervoor om niet het gesprek te voeren maar een actiegroep op te richten. De vraag die me dan ook bezighield; heb ik in mijn werk te maken met polarisatie? En hoe kan ik daar dan het beste mee omgaan?

Het was dan ook heel erg fijn dat we de workshop startten met het feit dat we als mens getraind zijn in het zoeken naar “de waarheid, het antwoord”, en dat dit ons houvast en zekerheid biedt. Helaas is er bij grote maatschappelijke opgaves niet zoiets als “de waarheid”. We leerden dat het belangrijk is om bij dit soort vraagstukken alle perspectieven te verzamelen en alle wijsheid te gebruiken om zo het beste besluit te nemen. Tijdens de workshop werd duidelijk dat een verschil van mening geen polarisatie is, maar dat polarisatie veel meer gaat over wij-zij-denken. Polarisatie zit tussen de oren, heeft brandstof nodig en krijgt dit door uitspraken over identiteiten. Een voorbeeld dat iedereen zal herkennen was dat tijdens corona ineens over “wappies” werd gesproken.

Tijdens de workshop deelde Thea handige tools met ons en gingen we met elkaar aan de slag om aan de hand van een casus inzichtelijk te maken welke “wij’s” en “zij’s” er allemaal in een project kunnen bestaan en welke bijkomende incidenten er zijn. Daarna zoomden we in op de verschillende rollen die ingenomen worden in een project met een gepolariseerde situatie en werden de gamechangers behandeld om tot een goede depolarisatiestrategie te komen. Al met al een leuke en interessante workshop die me ook handvatten geeft om ook in niet gepolariseerde situaties op een omgevingsgerichte manier te werken. Een echte aanrader!

Weet dat LEO deze workshop nog een keer aanbiedt in het najaar. Schrijf je in door een mail te sturen naar info@platformleo.nl! Ook als je niet te maken hebt met polarisatie in je werk, krijg je inzichten en tools aangeboden die je zo in je werk toe kunt passen!