11 oktober 2023

Terugkijken: LEO in gesprek met Laetitia Ouillet

logo LEO

De lokale warmetransitie stond centraal in de vierde editie van LEO in Gesprek. Tijdens deze livestream sprak Ruud Schuurs (programmamanager LEO) met Laetitia Ouillet over de vraag hoe van de lokale warmtetransitie een succes te maken.

Laetitia is een van de meest veelzijdige personen in de energietransitie die we kennen. Ze is specialist in de energietransitie en meer specifiek weet ze alles van de warmtetransitie en de werking van de energiemarkt. Haar brede ervaring deed ze op als adviseur bij Ecofys, manager regulatory affairs bij Nuon, directeur corporate strategy bij Eneco en directeur Strategic Area Energy bij de TU Eindhoven. Sinds 2018 is ze associate partner bij de eRiskgroup, maar ook voorzitter van energiecooperatie De Windvogel, columnist voor Energeia en heeft ze samen met journaliste Sabine Sluijters een podcast (#voetnoten).

Als Programmamanager Nieuwe Energie is Laetitia nauw betrokken bij de ontwikkeling van een warmtenet in een kwetsbare wijk in Schiedam. Ze staat dus met beide voeten midden in de taaie werkelijkheid van de lokale warmtetransitie. Maar zij heeft vanuit brede ervaring ook een analytisch en betrokken oog voor de onderstroom. Wat is er nodig om een complexe opgave als het van het gas halen van een wijk te doen slagen? Bestaat er zoiets als een format voor een geslaagde aanpak? En hoe zouden aspecten als zeggenschap en samenwerking eruit zien in zo’n format? Wat moeten omgevingsmanagers van betrokken partijen kunnen om dat mogelijk te maken? En waar stuiten we op noodzakelijke veranderingen in harde structuren als regelgeving en bevoegdheden?

Kijk hier de uitzending hier terug: