4 april 2024

Netwerkbijeenkomst “Regie in Transitie”

logo LEO

Op 27 maart vond de eerste van twee LEO Netwerkbijeenkomsten rond 'Regie in Transitie' plaats, bij de TU Delft. Deze bijeenkomst was gewijd aan 'Lessen uit het verleden'. Op 28 mei volgt het tweede deel van het tweeluik, met als thema 'Lessen uit de toekomst'.

Lessen uit het verleden

De gastransitie in de jaren zestig verliep niet vanzelf zo soepel als nu wel wordt gedacht. De sleutel voor het succes lag in een krachtige regie vanuit de overheid. Regie is ook in de huidige transitie een sleutelterm. Maar wat is goede regie? Sturen of faciliteren? Dwingen, normeren, stimuleren? Waar ligt de regie als de opgave vraagt om effectief samenspel van overheden, bedrijven, het maatschappelijk middenveld en burgers? Deze en andere vragen staan centraal bij deze LEO netwerkbijeenkomst, waarbij we lessen willen trekken uit het verleden.

Keynote: Sven Ringelberg

Het thema werd ingeleid door Sven Ringelberg, auteur van ‘De Nederlandse Aardgastransitie, lessen voor de energietransitie van de 21e eeuw’. Hij vergelijkt de gastransitie in de jaren zestig met de huidige aanpak. Wat doen we nu anders en hoe komt dat? Kijk hieronder zijn presentatie terug.

Paneldiscussie

Hoe interpreteren een politicus en voormalig activist, een wetenschapper en een filmregisseur het begrip ‘regie’? Met Sven Ringelberg (keynote), Diederik Samsom (voormalig kabinetschef bij de EU, fractieleider in de Tweede Kamer en campagneleider bij Greenpeace), Lotte van den Berg (toneelregisseur, Building Conversations) en Amber Geurts (adviseur innovatie en transitiewetenschappen).