LEO blogt 24 augustus 2020

Het onmaken van het gemaakte

logo LEO

Onder de noemer Ledenpodium geven (nieuwe) leden een kijkje in hun werkveld en hun motivatie om aansluiting te zoeken bij Platform LEO.

De energietransitie gaat over het onmaken van een verdere opwarming van de aarde. De ervaring leert dat dit niet iets is voor winstgedreven organisaties. De oplossing zal moeten komen van georganiseerde groepen van gemotiveerde individuen. Maak kennis met de Coöperatie Energie Samen!

Integratie: verschillende mensen en verschillende functies bij elkaar brengen

Schier onuitroeibaar is de hautaine positie van functionarissen die menen dat wij in een maakbare wereld leven. Ik zeg ‘functionarissen’ want hun belijdenis van maakbaarheid staat veelal in het teken van een rol en niet van de mens daarachter. Is er dan geen verbinding tussen rol en persoon? Zeker wel, maar geen één-op-één relatie.

Essentieel is echter de inhoud van het maakbare. Waarom willen we juist dit maken? Soms komt het maakbare grotendeels overeen met de persoon: de begane arts die een medicijn tegen Covid-19 wil ontdekken. Soms nauwelijks: de angstige politicus die nepnieuws verspreidt. Het onmaken van het gemaakte

Is de energietransitie ook zo’n maakbaarheids-gevalletje? In ieder geval is de historie van de maakbaarheid van temperatuurstijging geen gunstig voorbeeld. Volstrekt euro-gedreven organisaties en hun functionarissen hebben decennia lang veel verdiend aan de temperatuurstijging van de aarde. 

Hoe richten we dan het ‘onmaken’ in? De les is dat je mensen nodig hebt en geen functionarissen. Mensen die een oriëntatie hebben met als hoofddoel het ‘onmaken’, de energietransitie. Mensen die met een nette beloning zich inzetten om de lasten en lusten lokaal te laten neerslaan en daarbij voldoende geld overhouden om nieuwe projecten tot ontwikkeling te brengen. Een coöperatie is daartoe een uitstekend middel: democratisch en open voor iedereen.

Functies laten we thuis

Maar idealisme is niet genoeg. Ook mensen hebben een grote groep gelijkgestemden nodig om in onze neoliberale economie een positie te verwerven. Coöperatie Energie Samen, met meer dan tweehonderd aangesloten coöperaties en verenigingen, biedt hen die positie.

Samenwerken met de mensen die deel uitmaken van LEO past ons heel goed. Juist omdat we bij LEO onze functies thuis laten!

Over Energie Samen

In Energie Samen zijn ODE Decentraal, REScoopNL, Econobis en PAWEX opgegaan. Daarnaast zijn lid o.a. Coöperatie Hoom en Coöperatie Mobiliteit Samen.